I veckan har jag varit hemma med pojkarna då de varit sjuka. En av dagarna gjorde vi smarriga chokladbollar i ett försök att liva upp sjuklingarna lite grann. Inte för att inte chokladbollar rullade i kokos är riktigt mumsigt men jag kunde ju såklart inte låta bli att piffa upp några av dem lite extra. Klubbpinnar, choklad i olika färger, lite olika strössel och eventuellt sockermassa kan behövas om man vill göra andra detaljer. Mycket mer än så behövs inte – mer än livlig fantasi förstås. Alternativt kan man färga vit choklad med chokladfärg. Jag har provat färga vit choklad med pastafärg och karamellfärg också och visst det funkar men chokladen kan bli lite grynig och färgen fördelar sig inte alltid så bra i chokladen. Cake + lollipop = Cakepop, eller som min tvååring säger ”kepchup”, görs av många utav mjuk kaka som smulas sönder och blandas med philadelphiaost, choklad, någon frosting eller liknande. Det finns många varianter men jag gillar att göra dem av chokladbollssmet och det är samtidigt något barnen känner igen och tycker om.

Jag använde Leila Lindholms recept när jag gjorde chokladbollarna:

Chokladbollar ca 12-15 stycken

100 g smör
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe

1. Blanda allt och rulla till bollar.

Gör chokladbollarna till cakepops:

2. Smält chokladen du tänker täcka dem med, i mikro eller över vattenbad.

3. Doppa toppen av klubbpinnen i den smälta chokladen och stick ner en i varje chokladboll.

4. Låt stå i kylen och stelna (går bra över natten om man vill förbereda innan).

5. Blanda din smälta choklad med lite olja eller kokosfett för att tunna ut den lite (det underlättar att chokladen inte är så trögflytande när du täcker chokladbollarna).

6. Doppa varje chokladboll i den smälta chokladen, låt den droppa av.

7. Vill man ha sina cakepops ”stående” så kan man tex använda frigolit att sticka ner pinnen i om man inte har någon tjusig cakepops-ställning vill säga (det finns för övrigt att köpa i olika nätbutiker).

Ska du dekorera med strössel så gör det när chokladen stelnat lite men inte helt. Är det för mjukt rinner strösslet av, är det för hårt fäster det inte. Ska de dekoreras med sockermassa tycker jag det är bäst att vänta tills de stelnat. Fäst då dekorationen med lite smält choklad, kristyr eller annat. Beroende på hur tung dekorationen är kan det också räcka med lite (OBS lite!!!) vatten på sockermassan så att den blir klibbig så fäster den bra.

20131123-130915.jpg
På bilden ovan: olika sorters strössel, Candy Melts – choklad som finns i alla möjliga färger och kan köpas på Panduro Hobby, chokladpulverfärg som kan köpas i internetbutiker tex Strössel & annat, klubbpinnar – kan köpas på Panduro. För övrigt kan alla nämnda saker köpas i olika internetbutiker, däribland Strössel & annat, om så önskas.

20131123-131801.jpg
TMNT – teenage mutant ninja turtles – är Elliots senaste favoriter så naturligtvis fick det bli hela gänget. Leonardo, Raphael, Donatello och Michelangelo, alla med bandana, ögon och tänder gjorda i sockermassa. Munnarna är gjorda i choklad – har ”ritat” på dem med hjälp av tandpetare. Det hade dock varit bra mycket enklare att spritsa munnarna med kristyr men det orkade jag inte göra ;).

20131123-125054.jpg
Här har vi Sully och Jake från Monsters inc/Monsters University. Horn, ögon, tänder, näsa gjort i sockermassa, ögonen är målade med pastafärg. Genom att dra och picka med en tandpetare innan chokladen stelnat fick jag till Sully.

20131123-125125.jpg
Mr & Mrs Cakepop! Jag använde en tandpetare för att göra knappar och fluga på brudgummen och spritsade den smälta chokladen med Wiltons tyll nr 1 för att göra bruden.

20131123-125113.jpg 20131123-125214.jpg
Detta är Elliots fina planet som han dekorerat med rymdstenar och dinosaurier 🙂

”Good moms let you lick the beater. Great moms turn them of first.”
– Unknown

Leave a Reply


Senaste inlägg

Lillebror fyller em8ji

Posted on aug - 29 - 2019

0 Comment

Liten har blivit stor

Posted on jul - 12 - 2019

0 Comment

Regnbågskakor

Posted on jun - 15 - 2019

0 Comment

Förtrollande pasteller

Posted on jun - 8 - 2019

0 Comment