En minion har en väldigt enkel utformning vilket ju såklart underlättar mycket när man ska försöka sig på att göra en figurtårta! Tror detta är min första figurtårta dvs. där hela tårtan i sig är själva figuren. Hmm eller förresten gravidmagen borde kanske i och för sig räknas :). Tänkte dela med mig av lite bilder och försöka beskriva hur jag gjorde miniontårtan till min sons 2-årskalas. Tyvärr har jag inte bilder på alla steg i processen men hoppas ni förstår i det stora hela.

Mitt allra första (och bästa) tips är GÖR EN SKISS!!! Det kommer bli så mycket enklare att lyckas få rätt på proportionerna om du har en skiss att följa. Sen att det kanske inte blir exakt som man planerar gör oftast inget bara grunden är genomtänkt. Jag utgick ifrån en bild på en minion och skissade upp på ett A4-papper ungefär vart allt skulle sitta i förhållande till varandra. För enkelhetens skull gjorde jag skissen precis så hög som jag tänkte att tårtan skulle bli. På så sätt kunde jag t.ex. rita ut ögat på skissen med samma runda utstickare som jag sedan använde för att göra ögat i sockermassa med.

20130824-150108.jpg
Tror att det blev 10 tårtbottnar (däruppe gömmer sig en inuti i själva ”hålan”). Jag valde att bygga in ett tårtfat, ett sådant silvrigt på bilden fast i mindre storlek, så man kan ju i princip säga att det blev en tvåvåningstårta fastän det utifrån ser ut som en hel. Ja ni förstår ;). Tanken bakom detta är att det ska bli lättare att skära den helt enkelt – blir ju ganska stora bitar annars :). Jag valde att fylla den med marängsmörkräm (smaksatt med hallonpuré) och lätt uppvispad chokladganache (choklad smält i grädde) dvs. två väldigt stadiga fyllningar, allt för att minimera risken att tårtan skulle falla ihop. Tårtan är sedan spacklad med chokladganache och täckt med marshmallowsfondant (färgad med Wilton golden yellow).

20130824-003712.jpg
Detta är början till själva ögat. Med en större och en lite mindre cirkelutstickare fås ”ramen” till vänster och ögat görs med den mindre utstickaren så att den passar i ramen.

20130824-003841.jpg
Jag målade insidan av ramen innan ögat sattes i så att jag inte behövde måla för nära ögat och riskera att det fick fläckar.

20130824-003751.jpg
Ögats mitt såg till en början ut så här – en brunfärgad, tunn bit utkavlad fondant med svart mitt. Till höger i paletten har jag förberett olika bruna nyanser (pastafärg utspädd med lite alkohol), färgerna jag använde var Sugarflair chestnut och dark brown. Sedan har jag bara målat med hjälp av tunna penslar tills jag tyckte det såg mer ”levande” ut. Ramen målades med ätbar silverfärg (nedan).

20130824-003821.jpg 20130824-004058.jpg
När hela ögat torkat fästes det på tårtan med hjälp av tandpetare. Byxorna skars ut i blå fondant (färgad med Sugarflair navy + lite Wilton royal blue) och så lite finlir på det – skruvar på ”ramen”, klädsömmar, knappar, hår, mun, tänder, ficka och emblemet såklart (G för Gru dvs. mästerskurken i filmerna). Små svarta skor och händer formades till och så ben och armar likaså.

20130824-130701.jpg
Taadaaa! Här har vi honom :). Minionen som förgyllde Liams 2-årsdag. Tårtan blev 18 cm i diameter och 26 cm hög. Det första inlägget om miniontårtan samt fler bilder på den färdiga tårtan hittar du här. Lämna gärna en kommentar eller länka hit om du fann beskrivningen hjälpsam 🙂

”Find something you´re passionate about and keep tremendously interested in it”
– Julia Child

10 Responses so far.

 1. Jennie skriver:

  Jättefin! Min minsting har beställt en miniontårta till sin 6-årsdag om två veckor. Jag ska försöka, även om jag inte är någon konditor direkt. Fondant, är det samma som marsipan? Och var har du köpt den ätbara färgen? /Hälsningar Jennie

  • Hej Jennie!
   Tack så mycket :). Det kommer säkert bli jättebra och födelsedagsbarnet kommer säkert bli superglad :). Det finns olika internetsidor där du kan köpa ätbar färg – pastafärg, pulverfärg, metallicfärg osv. Jag beställer mest från http://www.strosselannat.se och http://www.kakburken.se. Fondant är mer eller mindre ett annat ord för sockermassa/sugarpaste och innehåller inte nötter till skillnad från marsipan. Jag har ett recept här på sidan på marshmallowsfondant (se under recept) annars finns det många olika recept på hemmagjord sockermassa om du googlar. Du kan också beställa tex från de sidorna jag nämnt ovan. Stort lycka till 😀

   • Jennie skriver:

    Hej igen!

    Tack! Räcker en omgång av din swiss merengue cream till denna miniontårta? /Jennie

    • Ska du varva med någon annan fyllning så räcker det. Ska du spackla tårtan med det också så hade jag gjort dubbelt – bara att frysa in det som blir över 🙂 Marängsmörkräm kan användas som bas till sååå mycket! Jag har alltid marängsmörkräm i frysen 😀

 2. nataly skriver:

  Hej kan man beställa tårta från dig? Va kostar det i så fall?

 3. helena skriver:

  Hej

  Vilken superkul tårta du gjort!

  Jag tänkte försöka göra denna till min son som fyller sju nästa vecka. En fråga om bottnarna. Gör du tunna bottnar eller tjockare som du delar? Tänkte att det kanske blir stabilare med många tunna men är då osäker på temperatur och tid i ugnen…

 4. Helena skriver:

  Hej!

  Vilken fantastiskt fin tårta!
  Jag har bestämt mig för att försöka göra denna till min son som fyller sju och som har ”beställt” miniontema på sitt kalas.

  Jag har ett par frågor som jag hoppas att du kan hjälpa mig med.
  1. Hur mycket fondant behöver jag på ett ungefär i respektive färg (gul, blå, svart och vit).
  2. Hur har du gjort med bottnarna. Är det några tjocka som du sedan delat eller är det bättre att göra många tunna? I så fall, vilken temperatur och tid i ugnen använder du?
  //Helena

  • Tack så mycket! Jag är ledsen att svaret dröjt då jag varit bortrest, kanske har du redan hunnit ha ert kalas? Hur gick det i så fall? Jag ska iaf försöka svara på dina frågor ändå.
   Jag gör lite mastigare tårtbottnar, inga luftiga typ ”tre-lika-delar” som många använder. Jag gräddar varje botten för sig, ca 28-30 min, 180 grader. Fondanten har jag tyvärr svårt att svara på, har alltid hemma och är dålig på att väga det jag använder. Jag hade startat med en sats marshmallowsfondant (finns recept på sidan om du söker) som färgas gul (blir ca 600 g) och sedan använt det som blir över och färgat det i andra färger. Det borde räcka 🙂 Till öga och ram använder jag flowerpaste som håller bättre. MVH Josefin

 5. anna skriver:

  Har du något recept på tårtbotten som är använd här?

Leave a Reply


Senaste inlägg

Lillebror fyller em8ji

Posted on aug - 29 - 2019

0 Comment

Liten har blivit stor

Posted on jul - 12 - 2019

0 Comment

Regnbågskakor

Posted on jun - 15 - 2019

0 Comment

Förtrollande pasteller

Posted on jun - 8 - 2019

0 Comment